Na smak, zapach i wygląd większości potraw istotny wpływ ma sól jako przyprawa, która zpewnia też trwałość żywności pełniąc funkcję naturalnego konserwantu. Sól spożywcza z powodzeniem znalazła zastosowane w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, masarskim, w serowarniach i przemyśle mleczarskim, przemyśle tłuszczowym, przetwórstwie owoców i warzyw.
Sól kamienna spożywcza jest najpopularniejszą odmianą soli, wykorzystywaną w przemyśle spożywczym.
Sól warzona jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek i produktów na rynku przypraw kuchennych.
Sól spożywcza jodowana jest w procesie produkcji wzbogacona o jod. Jest on trudno przyswajalny w standardowej diecie z powodu zbyt małej ilości w produktach. Aby temu przeciwdziałać WHO — Światowa Organizacja Zdrowia wprowadziła program jodowania soli.
Azotynowa sól peklująca to mieszanka chlorku sodu (NaCl), azotynu sodu (NaNO2) oraz azotanu III (nitrytu). Posiada ona cenne właściwości, przedłużające trwałość mięsa.